Jöttünk, láttunk, írtunk, forgattunk

Jöttünk, láttunk, írtunk, forgattunk

A Komlósi Oktatási Stúdió diákjainak kétkezi munkái láthatóak, olvashatóak ezen a blogon. Hogy miről szól? Néha az életről, néha a szerelemről, néha rólunk. Egy csipetnyi minden KOS-os diákból... Szóval bátran görgetni!!! Üdv, a "főszerk"

Friss topikok

  • Lorina0101: Szeretném, ha Kocsis-Meriadt Brigi írna egy két példát "Instant " versekre, ismert és ismeretlen s... (2013.06.25. 19:17) A vers vajon mi?
  • Péter Bernáth: Szerintem maradjunk a nőknél. A hagyományos görög értelmezés szerint a múzsák nők voltak, s ezt ve... (2013.05.25. 19:22) Bús a múzsa, nincsen munka
  • Péter Bernáth: Azt mondanám, hogy tökéletes, de amikor a végén kiderül a nevek kiléte, akkor eszembe jut Bátor és... (2013.05.20. 19:05) A kevesebb néha több
  • njoy87: Nem értem a posztolót. Az elején a taxisofőr egy idióta, mogorva pöcs, amikor beszélgetést kezdemé... (2013.05.19. 16:17) Személyszállítás kérésre
  • Kocsis-Meriadt Brigi: Soha ne mondd, hogy soha, de a hatásvadász befejezés kedvéért azt kell mondjam, itt a vége:) (2013.05.16. 19:48) Eredménykimutatás és éves mérleg

A hajléktalan vendég

2013.03.20. - kosblogger 1 komment

Gondolkoztam. Éreztem. Sírtam. Ez történt, amikor a következő írást elolvastam. Ajánlom!

Ankó

 

 Az Andrássy út úrias hangulatát a Bábszínház neonfénye és a Képzőművészeti Egyetem előtti járdán pihenő rózsaszín papucspár töri meg. A vidám kis lábbeli fotók tucatjait ihleti, senki nem piszkálja, mert tudják, annak valamiért, ott a helye. Ez a báj azonban csak 10 méternyi ideig tart. Az Egyetem Restaurátor Képző Intézetének kapujában nagy, de precízen elrendezett csomagokkal körülvéve, egy hajléktalan hölgy énekel halkan. Mosolyok mennek el előtte, telefonáló urak és csacsogó hölgyek felváltva, mert ő is megszokott látvány, akár a papucs.

papucs.JPG

Nem tudok csak úgy „átlépni” helyzeten, mert nem valami hétköznapi, a szemünk által megszokott hajléktalant és az őt elkerülő tömeget látom, hanem a vidámság két formáját.

ezer.JPG

Odalépek, szabadkozva próbálok bemutatkozni, mert nem szeretném, hogy megijedjen. Mosolyogva, cigit nyújtva teszem fel az első kérdésem.

- Tudja melyik épület árnyékában ül?

Válasz nem jön, csak egy egyhangú mosoly. Megrémít, hogy most esetleg nem a személyt, hanem az alkohol emberi alakját látom, így inkább elindulok, mikor megszólal.

- Sprechen Sie deutsch?

Meglepődésemet és a nemlétező német tudásom okozta makogásomat, a folyamatos, tisztán érthető mondatai elnyomják szerencsére. Látva, hogy nem hiszek az élménynek, szélesen elmosolyog és mondja tovább az anyanyelvén.

A kapu felett kifeszített molinó üzenete - miszerint az épület rekonstrukcióját az EU támogatásával hajtják végre - és a német hajléktalan hölgy párosa tovább lendít meglepődésemen, kíváncsi vagyok, hogy az Egyetemen tudják-e, ki „lakik” a szomszédban.

A papucson átlépve csörtetek az Egyetem portásához, aki a telefonbeszélgetését befejezve mosolyogva kérdezi, hogy miben segíthet.

- Tudja, hogy egy hajléktalan hölgy él a szomszéd kapuban?

- Igen, de nem piszkáljuk, mindig tisztán tartja a helyét, reggel, időben el is megy a dolgára.

- Azt tudja, hogy a hölgy német anyanyelvű?

A felvont szemöldök mellett a leeső toll koppanása adja meg a választ.

- Na várjon, szerzek valakit aki beszél németül! - és nyúl a telefon felé. Ez milyen jó sztori! Már nekünk is van EU tagalanyunk! - folytatja nevetve.

Végül tolmács nélkül, lépek ki az Egyetemről. A mosolygó, vidám embereket kérdezem, hogy ki beszél németül, ki tudna segíteni, de zátonyra futottam, ma mindenki erős angollal bír. Tudom sajnos, hogy máskor is itt lesz a hölgy, de akkor már tolmáccsal térek vissza hozzá. Személyes történetét akarom megtudni, még ha az esetleg nem is érdekes, nem is drámai.

Bevallom még nem találkoztam külföldi hajléktalannal hazánkban. A Menhely Alapítvány felmérése szerint is számuk csak 20 – 50 fő körüli lehet Budapesten. Vajon mit tudnak majd tenni az önkormányzatok, a rendőrség és más eljáró szervek 2013. március 12-től, ha külföldi hajléktalannal találkoznak? Összehangoltan tudnak eljárni minden esetben, kapcsolatban vannak segély szervezetekkel, először tájékoztatnak vagy rögtön bírságolnak?

Ma még nem tudja senki, csak azt, hogy biztosan találkoznak majd velük.

Bár az Alkotmánybíróság 2012. november 11-én alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette az új szabálysértési törvény azon részét, amely a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát szabálysértéssé minősítette, az most 2013. március 11-én az Alaptörvény negyedik módosítása után, annak része lesz. Ezután a hajléktalanokra kiróhatnak bírságot, többszöri tettenérés esetén pedig börtönbüntetésre is ítélhetik őket. De ez önkormányzati szinten dől majd el, ahogyan tavaly is, amikor a témában erősen eljáró VIII. kerületi szervek inkább segítettek, míg az V. kerület bírságolt.

A törvényben leírtak alapján az államnak „törekednie kell” a hajléktalanok elszállásolására, de erre természetesen nincs elegendő pénz. Mint ahogyan az a pénz sincs meg teljesen – közel 40 millió Ft – amelyet bírság formájában szabtak ki a hatóságok a szabálysértési törvény elfogadása és annak z alkotmánybírósági megsemmisítése között, azaz 10 hónap alatt. Nem is lesz meg, hiszen van akinek az élete egy szatyornyi csomagba állt össze, napi betevőjét guberálásból gyűjtögeti össze.

A módosítás sorsa evvel még nem ért végett, ugyanis aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság elnöke és az alapvető jogokért felelős biztosa, a washingtoni külügyminisztérium és a hajléktalan emberekkel dolgozó csoportok európai ernyőszervezete, a FEANTSA is. Az Európai Bizottság tárgyalóasztalhoz hívja a magyar delegációt, mert az Alaptörvény negyedik módosításának minden elemét kifogással illették, így rövidesen megtudjuk mennyire erős a nemzetközi nyomás többek között hajléktalan ügyben is.

Addig minden este - ha más nem történik - láthatjuk a hölgyet életvitelszerűen énekelni, egy EU finanszírozott, felújított, állami Egyetem lépcsőjén.

 

Ezer László

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr565150155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annora 2013.03.21. 10:06:52

Én beszélek németül, legközelebb hívj fel! DE a németed nélkül is jó ez az írás!
süti beállítások módosítása