Jöttünk, láttunk, írtunk, forgattunk

Jöttünk, láttunk, írtunk, forgattunk

A Komlósi Oktatási Stúdió diákjainak kétkezi munkái láthatóak, olvashatóak ezen a blogon. Hogy miről szól? Néha az életről, néha a szerelemről, néha rólunk. Egy csipetnyi minden KOS-os diákból... Szóval bátran görgetni!!! Üdv, a "főszerk"

Friss topikok

  • Lorina0101: Szeretném, ha Kocsis-Meriadt Brigi írna egy két példát "Instant " versekre, ismert és ismeretlen s... (2013.06.25. 19:17) A vers vajon mi?
  • Péter Bernáth: Szerintem maradjunk a nőknél. A hagyományos görög értelmezés szerint a múzsák nők voltak, s ezt ve... (2013.05.25. 19:22) Bús a múzsa, nincsen munka
  • Péter Bernáth: Azt mondanám, hogy tökéletes, de amikor a végén kiderül a nevek kiléte, akkor eszembe jut Bátor és... (2013.05.20. 19:05) A kevesebb néha több
  • njoy87: Nem értem a posztolót. Az elején a taxisofőr egy idióta, mogorva pöcs, amikor beszélgetést kezdemé... (2013.05.19. 16:17) Személyszállítás kérésre
  • Kocsis-Meriadt Brigi: Soha ne mondd, hogy soha, de a hatásvadász befejezés kedvéért azt kell mondjam, itt a vége:) (2013.05.16. 19:48) Eredménykimutatás és éves mérleg

Egy-Én - Miss Hóbort, azaz Cseke Judit

2013.04.19. - kosblogger Szólj hozzá!

Egy interjú Miss Hóbort tollából a Budapest Retró című film kapcsán. "A főszerk"

 

Budapest Retro

 cseke_judit.jpg

Amikor megéztem a filmet legelőszöt a nagymamám jutott eszembe.  Bár sosem élt Budapesten, (a Miskolc vonzáskörzetében levő Szirmabesenyőn volt tanítónő) a történetek, amiket kiskorunkban hallottunk tőle mintha csak erről a filmről szóltak volna.

 

-          Hogy tetszett a film?

-          Nagyon élveztem. Mindjárt az első képek nosztalgiával töltöttek el, valós emlékeket idéztek.
Arra a két évtizedre örömmel emlékszem, mert akkor voltam fiatal, akkor volt életem legaktívabb, legváltozatosabb időszaka. Az ember szeret csak a sz
épre emlékezni.

-          De a riport által bemutatott Budapest mégiscsak idilli egy kicsit.

-         A  ma már primitívnek tűnő népnevelés, pl. "ne szemetelj!" "díszítsük vörös csillaggal az utcákat" stb. mindenre kiterjedt. Ma jót lehet  mosolyogni ezeken, akkor ezt teljes komolysággal hirdette minden, úttörők, elvtársak, szocialista emberek. Tetszett az utcán irányító rendőr, és az akkori utcaképek. Ismerős volt a sorban állás, ha híre terjedt, hogy holnaptól felemelik valaminek az árát, vagy valami jó külföldi cucc érkezett, vagy éppen déli gyümölcs érkezett valamelyik boltba, rögtön kígyózni kezdtek a sorok.

-   Rengeteg minden változhatott akkor. Tényleg ennyire működött például a lakberendezési propaganda.

-    Igen, a lakások berendezése nagyot változott ebben az időben. Akkor a modernnek a csőbútor számított, a lakkozott, világos. farostlemezből készült bútorokat árulták és vásárolták irodák, iskolák és az otthonok. Mi akkor rendeztük be a lakásunkat, lefűrészeltük a kapott szekrény és ágy lábát, lefejtettük a sötét furnirt róluk, és a fát belakkoztuk. Valóban hatalmas építkezések folytak, a lakótelepek a panelházakkal akkor impozánsnak tűntek. Mivel a városokban  sok munkást foglalkoztattak, szükség volt a lakásokra, így is évekig vártak az emberek a lakáskiutalásra.

-          Na és az autó!

-     A hetvenes évek elejétől azt számított valakinek, akinek volt autója. Persze az is jó kis szocialista módra. Négy fajta típus közül lehetett választani, be kellett fizetni, és négy öt évig benne állt a pénz, akkor ha megkaptad,  pöfögött a Trabant a Wartburg a Skoda. Mi 71-ben vettünk használt Trabantot, olyan rossz volt, hogy többet állt, mint amennyit ment. Ha indult, akkor Csacsika volt a neve, ha nem, akkor Dög. Aztán bejött az Zaporozsec, az tank motorral működött, valami

-          A filmben meglepően sok időt szenteltek a divatnak. Te hogy emlékszel vissza?

-    Az utcán a jól ismert nagy kontyos, karcsúra húzott derekú nők tipegtek a hegyes orrú, tűsarkú cipőkben.Odaképzeltem magam, akkoriban nagyon csinosnak láttam magamat.

Szerettem az alsószoknyás divatot, nemkülönben a magassarkú cipőket. A divat a húsz év alatt rengeteget változott, a hatvanas évek elejétől a hetvenes évek végéig a tűsarkú pici cipellőkből két centi vastag talpú trampli cipők lettek, a szoknya hossza egyre rövidebb lett,már a végén semmit sem takart, a műszál, a műbőr lett a menő. A rock idejében divat lett a rongyos, a hivatalos irányzatok küzdöttek ellene, de nem sok sikerrel. 

-         És a társasági élet?

-        Nagyon sokat jártunk moziba, az olasz és amerikai  filmek hozták a majmolni való dolgokat. Divat lett az eszpresszó, a kávézás, mi is sokat jártunk cukrászdába. Nyíltak büfék, bisztrók, önkiszolgálók, a hatvanas években délutánonként volt ötórai tea, lehetett táncolni.Mindenhol, mindenki cigarettázott, szinte hozzátartozott a társasági élethez.

Nekem sok szép emlékem fűződik ehhez az időhöz.

 

Cseke Judit

 

Címkék: interjú beszélgetés kos Cseke Judit Egy-Én

A bejegyzés trackback címe:

https://kosblog.blog.hu/api/trackback/id/tr835234338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása